Het onderzoek

Wat was de aanleiding om chroom-6 onderzoek en CARC-onderzoek te laten doen?

In het voorjaar van 2014 kreeg Defensie de eerste signalen van (oud-)medewerkers die vermoedden ziek te zijn geworden door het werken met chroom-6 en CARC (chemical agent resistant coating). Het ging hierbij om oud-medewerkers van voormalige Amerikaanse opslagplaatsen: Prepositioned Organizational Materiel Storage-locaties, of kort POMS-locaties. Veel mensen maakten zich zorgen over hun gezondheid. Defensie gaf daarom het onafhankelijke onderzoeksinstituut RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) opdracht om chroom-6-onderzoek en CARC-onderzoek te doen op de POMS-locaties. Maar ook om chroom-6 onderzoek op alle (niet-POMS) Defensielocaties te doen.

Waar wordt precies onderzoek naar gedaan?

Het historisch-wetenschappelijke onderzoek van het RIVM gaat over de blootstelling aan chroom-6-houdende verf en CARC, en het effect daarvan op de gezondheid van (oud-)medewerkers. Het onderzoek bestaat in totaal uit 3 verschillende deelonderzoeken:

  1. Chroom-6 onderzoek op POMS-locaties
  2. CARC-onderzoek op POMS-locaties
  3. Chroom-6 onderzoek op alle Defensielocaties

Aanvullende onderzoeken

Het RIVM heeft ook een aantal aanvullende onderzoeken gedaan. Zo onderzocht het RIVM of er wereldwijd nieuwe informatie in de wetenschappelijke literatuur is verschenen over ziekten die door chroom-6 kunnen worden veroorzaakt. Het RIVM blijft ook in de toekomst nieuwe inzichten volgen. Het RIVM keek bovendien naar de haalbaarheid van een epidemiologisch onderzoek. U leest hier meer over op de pagina ‘Aanvullende onderzoeken’.

Wat is de status van de 3 deelonderzoeken?

Het chroom-6 onderzoek op de POMS-locaties is in juni 2018 afgerond. Tegelijk is toen de regeling voor oud-POMS-medewerkers of hun nabestaanden bekendgemaakt. Het CARC-onderzoek is in april 2020 afgerond. Defensie werkt nog aan een uitkeringsregeling voor de betrokkenen, samen met de vakbonden. Het laatste onderzoek, naar chroom-6 op alle (niet-POMS) Defensielocaties, loopt nog en worden naar verwachting in 2020 afgerond. De resultaten hiervan worden gebruikt voor het vaststellen van een regeling, die de huidige Coulanceregeling vervangt. Meer informatie over de status en resultaten van de verschillende onderzoeken vindt u op de afzonderlijke pagina’s over de onderzoeken:

Chroom-6 onderzoek POMS-locaties

Het chroom-6 onderzoek op de POMS-locaties van Defensie is in juni 2018 afgerond. Samen met de resultaten werd toen ook de opgestelde regeling voor oud-POMS-medewerkers gepresenteerd.

LEES MEER

CARC-onderzoek POMS-locaties

Binnen het CARC-onderzoek op de POMS-locaties van Defensie heeft het RIVM onderzoek gedaan naar de stof HDI (hexamethyleen diisocyanaat). Het CARC-onderzoek is in april 2020 afgerond.

LEES MEER

Chroom-6 onderzoek alle Defensielocaties

Het RIVM is na afronding van het chroom-6 onderzoek op de POMS-locaties aansluitend begonnen met het onderzoek dat betrekking heeft op alle Defensielocaties.

LEES MEER

Aanvullende onderzoeken

Het RIVM deed behalve de 3 deelonderzoeken een aantal aanvullende onderzoeken.

NAAR AANVULLENDE ONDERZOEKEN

Wie doet wat?

Bij het chroom-6 onderzoek, de regelingen en de nazorg zijn verschillende partijen betrokken.

NAAR WIE DOET WAT?

Actuele informatie

Resultaten onderzoek chroom-6 op alle Defensielocaties later openbaar gemaakt [...]

Nieuwsbrieven januari 2021 [...]

Resultaten RIVM-onderzoek CARC en aanvullende onderzoeken bekend [...]

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven januari 2021 [...]

Nieuwsbrieven april 2020 [...]

Nieuwsbrieven november 2019 [...]

Nieuwsbrieven april 2019 [...]

Op de hoogte blijven

Registreer u bij het Informatiepunt Chroom-6 en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen.

Vragen?

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op met het Informatiepunt Chroom-6.

STEL UW VRAAG